Συμπληρώματα Διατροφής


Συμπληρώματα Διατροφής

1

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής
 
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που απευθύνονται στους σύγχρονους ανθρώπους, σε όσους ενδιαφέρονται για την υγεία, την καλή φυσική κατάσταση και τη διατροφή τους. Περιέχουν φυσικά συστατικά σε μορφή εύληπτη και εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό, χωρίς χημικά πρόσθετα. Για να παρασκευαστούν χρησιμοποιούνται οι καλύτερες και πιο αγνές πρώτες ύλες, προσεκτικά επιλεγμένες από τους ειδικούς. Σκοπός των συμπληρωμάτων διατροφής είναι να προσφέρουν στον οργανισμό τα συστατικά που του λείπουν ώστε να διατηρείται σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

2
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


Στην εποχή μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αυτό, γιατί ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή δημιουργούν προβλήματα υγείας (καρδιόπαθειες, παχυσαρκία), και εμφάνισης. Το ωραίο σώμα έχει ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας για την επιτυχία σε όλους τους τομείς. Καλή υγεία συνοδευόμενη από ωραία εμφάνιση είναι το ζητούμενο για όλους μας. Και αυτά συνεπάγονται καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο αθλητισμός είναι το καλύτερο μέσο για να πετύχουμε αυτό το σκοπό. Δίνει διέξοδο στην ένταση της σύγχρονης ζωής, βοηθάει πολλούς από εμάς να ικανοποιήσουμε φιλοδοξίες και στόχους και σε τελική ανάλυση ανεβάζει την αυτοεκτίμηση μας βοηθώντας μας στη διατήρηση όχι μόνο της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας.

3
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Είναι σίγουρο ότι σήμερα η διατροφή μας είναι πολύ πλουσιότερη απ’ότι παλιότερα. Από την άλλη πλευρά όμως, η αφθονία βιομηχανοποιημένων ειδών διατροφής και η άγνοια των βασικών αρχών διατροφής έχουν οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε μη ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο της πολύ πλούσιας τροφής σε θερμίδες και λίπη και της φτωχής ταυτόχρονα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Σαν συνέπεια, η θαυμαστή ανθρώπινη μηχανή, αδυνατεί να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιδόσεων του αθλητή κάτω του μετρίου και μακροχρόνια, την εμφάνιση διάφορων εκφυλιστικών παθήσεων. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να καλύψει κάποιος όλες του τις ανάγκες με συνηθισμένα τρόφιμα, μόνο που αυτόματα θα έπαιρνε τόσο μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, λίπους, χοληστερίνης, αλατιού, τεχνητών χρωστικών και συντηρητικών υλών που θα επηρέαζαν σοβαρά την υγεία του. Επιπλέον η ποσότητα της τροφής που θα έπρεπε να καταναλώσει θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα ήταν πολύ πάνω από τις δυνατότητες του πεπτικού του συστήματος. Εδώ ακριβώς έρχονται να δώσουν τη λύση τα συμπληρώματα διατροφής. Εξισορροπούν τη διατροφή στα στοιχεία που αυτή είναι ελλειμματική, εξασφαλίζοντας καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, υγεία και μακροζωία. Η ιδανική κατάσταση λοιπόν είναι μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή που συμπληρώνεται από τα κατάλληλα , επιλεγμένα συμπληρώματα. Έτσι, δεν εξαντλείται ο οργανισμός και παράλληλα αποφεύγονται η κόπωση και οι τραυματισμοί.

4
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στις τροφές είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τα παραπάνω στοιχεία σε διάφορες αναλογίες και από νερό κατά 70%. Για να διατηρηθεί το σώμα μας, να αυξηθεί και να μεγαλώσει, χρειάζεται να παίρνει κάθε μέρα κάποια ποσότητα αυτών των στοιχείων μέσα από τις τροφές. Ας εξετάσουμε τώρα κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά.

5
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Ο ρόλος των πρωτεϊνών είναι πολλαπλός. Είναι δομικά στοιχεία του οργανισμού και είναι αυτές που διαμορφώνουν την εξωτερική μας εμφάνιση και αποτελούν το βασικό συστατικό των μυών αλλά και κάθε κυττάρου του σώματος. Επίσης τα ένζυμα και πολλές από τις ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός είναι πρωτεϊνικής φύσης και ρυθμίζουν το μεταβολισμό και όλες τις λειτουργίες του οργανισμού (όπως η μυϊκή αύξηση, η αναπαραγωγή, το ανοσοποιητικό σύστημα). Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης είναι ένα μέτρο της καταλληλότητάς της για να χρησιμοποιηθεί από το σώμα για σύνθεση πρωτεΐνης. Μια πρωτεΐνη είναι υψηλής βιολογικής αξίας όταν περιέχει τα οκτώ βασικά αμινοξέα στις ίδιες αναλογίες με τις πρωτεΐνες του σώματος μας. Όσο υψηλότερη η βιολογική αξία, τόσο μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης χρειάζεται. Η πρωτεΐνη του αυγού έχει βιολογική αξία 100 και λαμβάνεται ως μέτρο εκτίμησης της βιολογικής αξίας των πρωτεϊνών. Άλλα τρόφιμα που μας παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα προϊόντα του. Το μειονέκτημα τους είναι ότι περιέχουν βλαβερές ουσίες όπως πουρίνες, χοληστερίνη και λίπος. Όμως, απομονωμένες πρωτεΐνες, όπως η λευκωματίνη (αλμπουμίνη), η σφαιρίνη (γλομπουλίνη), η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) η ανοσοσφαιρίνη διατηρούν υψηλή βιολογική αξία, χωρίς τα παραπάνω μειονεκτήματα. Οι φυτικές πρωτεΐνες σε αντίθεση με τις ζωικές είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας, γιατί δεν περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα στις σωστές αναλογίες. Γι’ αυτό αναφέρονται και σαν κατώτερες πρωτεΐνες. Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε? Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί πάντοτε κάποια ποσότητα πρωτεΐνης γιατι οι πρωτεΐνες του βρίσκονται σε δυναμική ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι συνέχεια διασπά (καταβολίζει) τις πρωτεΐνες του και τις ξαναφτιάχνει. Έτσι, άτομα που δεν αθλούνται χρειάζονται περίπου 0,8 – 1 γρ. πρωτεΐνης ημερησίως ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Η σωματική άσκηση όμως αυξάνει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη. Έτσι, οι απαιτήσεις των αθλητών σε πρωτεΐνη φτάνουν το 1,5 – 4 γρ. ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους, ανάλογα με το είδος του αθλήματος.

Συμπληρώματα Διατροφής

6
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Οι υδατάνθρακες είναι κατ’ εξοχήν ενεργειακά μόρια, παρόλο που παρέχουν λιγότερη ενέργεια και από το λίπος και από τις πρωτεΐνες . Αποτελούν όμως μία άμεση πηγή ενέργειας για τους μύες, λόγω της εύκολης πέψης και της γρήγορης απορρόφησης τους . Οι υδατάνθρακες αποτελούνται συνήθως από μόρια γλυκόζης. Έχουμε τους απλούς υδατάνθρακες, που αποτελούνται από ένα (μονοσακχαρίτες) ή δύο (δισακχαρίτες) μόρια σακχάρου, όπως η γλυκόζη , φρουκτόζη, σουκρόζη, μαλτόζη, λακτόζη, και τους σύνθετους υδατάνθρακες (πολυσακχαρίτες) που αποτελούνται από πολλά μόρια σακχάρου όπως το άμυλο και η μαλτοδεξτρίνη. Απλοί υδατάνθρακες Η φρουκτόζη και η γλυκόζη αποτελούνται από ένα μόριο σακχάρου και δεν χρειάζονται διάσπαση από τα πεπτικά ένζυμα. Γι’ αυτό και αφομοιώνονται πολύ γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες. Οι δισακχαρίτες επίσης απορροφώνται πολύ γρήγορα αφού χρειάζονται μόνο μία διάσπαση. Στην συνέχεια προσλαμβάνονται από τα κύτταρα και καίγονται για παραγωγή ενέργειας. Η καύση αυτή μπορεί να γίνει είτε παρουσία οξυγόνου( αερόβια),είτε απουσία οξυγόνου (αναερόβια). Στην πρώτη περίπτωση παράγεται πολύ περισσότερη ενέργεια αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος, ενώ στην δεύτερη έχουμε άμεση παραγωγή μικρής ποσότητας ενέργειας και γαλακτικού οξέος το οποίο είναι μια από τις ουσίες που δημιουργούν τον μυϊκό κάματο. Με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι απλοί υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι όταν χρειαζόμαστε γρήγορα ενέργεια. Όταν λόγω προπόνησης εξαντληθούν τα αποθέματα του γλυκογόνου έχουμε έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και κόπωση. Γι’ αυτό συνιστάται η χρήση γλυκόζης και φρουκτόζης που παρέχουν άμεσα ενέργεια στο σώμα. Σε περίπτωση που κάνουμε συστηματική και μακρόχρονη προπόνηση, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια άμεσα αλλά και συνεχώς .Στην περίπτωση αυτή η γλυκόζη δεν μας καλύπτει πλήρως. Η γρήγορη απορρόφηση της έχει σαν συνέπεια την απότομη αύξηση του σακχάρου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η έκκριση ινσουλίνης η οποία σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση ρίχνει την στάθμη του σακχάρου. Έτσι μπορεί να παρατηρηθεί μειωμένη απόδοση, κούραση και ζαλάδες. Γι’ αυτό δεν συνιστάται η λήψη σκέτης γλυκόζης πριν από μακρόχρονη άσκηση. Η φρουκτόζη όμως απορροφάται πιο αργά και δεν απαιτείται παρουσία ινσουλίνης για την μεταφορά της στα κύτταρα. Έτσι δεν πέφτει χαμηλά η στάθμη του σακχάρου στο αίμα και έχουμε πάντα διαθέσιμη ενέργεια. Σύνθετοι υδατάνθρακες Οι σύνθετοι υδατάνθρακες για να καούν πρέπει να διασπαστούν σε μόρια γλυκόζης, διαδικασία που απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι η παροχή ενέργειας είναι σταδιακή και συνεχής, δεν παρατηρούνται απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και αποφεύγεται η πτώση στην απόδοση. Χρησιμοποιώντας συνδυασμό γλυκόζης φρουκτόζης και σύνθετων υδατανθράκων πετυχαίνουμε τον εφοδιασμό του οργανισμού με ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποφεύγουμε την χρήση των πρωτεϊνών των μυών σαν καύσιμο ευνοώντας έτσι τη μυϊκή ανάπτυξη.

7
ΛΙΠΗ

Όταν αναφέρουμε τη λέξη λίπος, στο μυαλό μας έρχονται οι λέξεις βλαβερό, παχυντικό, ανεπιθύμητο, αποφευκτέο. Στην πραγματικότητα όμως το λίπος είναι απαραίτητο για το σώμα μας. Είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K), αποτελεί συστατικό των μεμβρανών και είναι ο βασικός προμηθευτής των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ενέργειας στους μύες, με τη μορφή ελευθέρων λιπαρών οξέων, που παίρνουν μέρος στο 80% των μεταβολικών δραστηριοτήτων και προσφέρουν αντοχή. Όλοι λοιπόν έχουμε ανάγκη το λίπος, όμως η υπερβολική πρόσληψη λίπους επηρεάζει τις επιδόσεις και τη σωματική μας κατάσταση. Γενικά, ανάλογα με τη φάση της προπόνησης το ποσοστό του λίπους στην τροφή μας, πρέπει να μην ξεπερνά το 20 – 30% επί του συνόλου της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Επίσης, το λίπος πρέπει να περιέχει σε μεγάλη αναλογία τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολεϊκό, λινολενικό) τα οποία δε μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας. Λίπη πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα φυτικά, ενώ πρέπει να αποφεύγουμε τα ζωικά λίπη. Τροφές πλούσιες σε λίπη μακράς αλύσου (LCT) πρέπει να αποφεύγονται πριν από προπόνηση ή αγώνα γιατί επιβαρύνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την απόδοση. Αντίθετα, τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT) όταν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, αυξάνουν τη δύναμη και την ενέργεια και αυτό γιατί απορροφώνται αμέσως. Ακόμα, δίνουν διπλάσια ενέργεια από τη γλυκόζη, οπότε μειώνονται οι ανάγκες σε γλυκόζη και δεν εξαντλείται το γλυκογόνο. Επίσης κάτι σημαντικό είναι ότι τα περίσσια MCT δε μετατρέπονται σε λίπος, αλλά διασπόνται στο ήπαρ.

8
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - ΜΕΤΑΛΛΑ - ΙΧΝΟΣΤΟΧΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Οι βιταμίνες δεν παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό αλλά είναι ουσίες απαραίτητες για ουσιώδεις μεταβολικές διεργασίες όπως είναι η πρωτεϊνοσύνθεση, η παραγωγή ενέργειας και άλλες πολλές. Οι βιταμίνες χωρίζονται σε : υδατοδιαλυτές (βιταμίνες B, C και άλλες) : λιποδιαλυτές (A, E, D, K) Τα αθλήματα που απαιτούν δύναμη και αντοχή επιβαρύνουν πολύ το μεταβολισμό, αυξάνοντας σημαντικά τις ανάγκες των αθλούμενων σε βιταμίνες σε σχέση με τους μη αθλούμενους ανθρώπους. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι απαιτήσεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (7 – 8 φορές επάνω), σε βιταμίνη C (10 φορές επάνω) και σε βιταμίνη Ε (5 φορές επάνω). Οι βιταμίνες Β (Β1 – Β17) είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας από τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Επίσης είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος (προστασία από λοιμώξεις) καθώς και για τη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης (αύξηση της μυϊκής μάζας). Η βιταμίνη C είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη. Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και το συνδετικό ιστό από οξείδωση, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη απορρόφηση του σιδήρου και στη διάσπαση των αμινοξέων. Ακόμα η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη κατά του stress και του άγχουςκαι μας βοηθάει να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτές τις καταστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες μετά από σκληρή προπόνηση (η οποία είναι ένα έντονο stress) καθώς και μεγάλες ποσότητες χάνονται μετά την εφίδρωση. Ακόμα προστατεύει τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και τη βιταμίνη Α από οξείδωση. Επίσης, προστατεύοντας τους μύες από κάψιμο, επιτρέπει έντονη προπόνηση και γρήγορη μυϊκή ανάρρωση. Η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως βιταμίνη των επιθηλίων και σαν αντιξηροφθαλμική. Ακόμα είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξη των οστών. Η βιταμίνη D είναι γνωστή σαν αντιρραχιτική. Είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου για το σχηματισμό και τη διάπλαση των οστών. Επίσης η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Τα μέταλλα είναι ανόργανες ουσίες που παίζουν όμως σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού. Ο οργανισμός καθημερινά αποβάλλει 15 – 25 gr μετάλλων τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει αλλά πρέπει να τα παίρνει με την τροφή. Ο ρόλος των μετάλλων είναι πολλαπλός. Ρυθμίζουν την οξεοβασική ισορροπία – απαραίτητα για τη ζωή, εξασφαλίζουν σταθερό ηλεκτρικό δυναμικό στις κυτταρικές μεμβράνες, στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Ακόμη, συμμετέχουν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών και είναι απαραίτητα στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Γιατί οι αθλητές χρειάζονται μέταλλα Όλοι ξέρουμε το συναίσθημα μετά από σκληρή προπόνηση. Τα ρούχα μας είναι μουσκεμένα και το σώμα μας εξουθενωμένο. Αυτό γιατί με την έντονη εφίδρωση, χάνονται υγρά και ηλεκτρολύτες. Αυτά που κυρίως χάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι : νάτριο, κάλιο, χλώριο και μαγνήσιο. Χάνονται επίσης ασβέστιο και φωσφόρος. Αυτές οι απώλειες, αν δεν αναπληρωθούν αμέσως μετά την προπόνηση, οδηγούν σε μείωση των επιδόσεων. Επιπλέον, διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη αυξάνει τις ανάγκες σε ηλεκτρολύτες και μέταλλα, καθώς και σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή διάπλαση οστών και δοντιών, για τη σωστή λειτουργία των μυών, της καρδιάς και του μεταβολισμού και συμμετέχει στην απορρόφηση των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Ο φωσφόρος παίζει ρόλο στο σχηματισμό των οστών, συμμετέχει στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας και είναι απαραίτητος για τις συσπάσεις των μυών (αποτελεί στοιχείο του ATP και της φωσφοκρεατίνης που είναι αποθήκες ενέργειας του μυός). Το μαγνήσιο συμβάλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στην καλή λειτουργία των μυών, των νεύρων και της καρδιάς. Έλλειψη μαγνησίου μπορεί να κράμπες, αρρυθμίες και αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης. Επίσης πολύ σημαντικά είναι το κάλιο, το νάτριο και το χλώριο. Συμμετέχουν στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας και και του όγκου των υγρών του σώματος – ιδιαίτερα το νάτριο. Το κάλιο επίσης είναι πολύ βασικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Μεγάλες απώλειες των ηλεκτρολυτών αυτών έχουν σαν αποτέλεσμα σοβαρή διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας, έντονη κόπωση, κράμπες, κατάπτωση και μυϊκή αδυναμία.

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Είναι ανόργανα στοιχεία που χρειάζονται σε πολύ μικρές ποσότητες για την υγεία του οργανισμού. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, ο μόλυβδος, το κάδμιο, το χρώμιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο και συμμετέχουν στο σχηματισμό όλων των ιστών, αποτελούν συστατικά των κυττάρων, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, την πηκτικότητα του αίματος, τις καύσεις και άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

9
ΑΜΙΝΟΞΕΑ

ΑΜΙΝΟΞΕΑ (Οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών) Όλες οι πρωτεΐνες συντίθενται από συνδυασμούς είκοσι δύο διαφορετικών αμινοξέων L – μορφής. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στις τροφές διασπώνται με τα πεπτικά ένζυμα, πρώτα σε πεπτίδια και ύστερα σε αμινοξέα. Στη συνέχεια, αυτά απορροφώνται, μπαίνουν στο αίμα και φτάνουν στα διάφορα όργανα, όπου χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση πρωτεϊνών. Όμως, για να συντεθεί κάποια πρωτεΐνη του σώματος πρέπει ορισμένα αμινοξέα να υπάρχουν σε συγκεκριμένες αναλογίες. Όταν εξαντληθεί κάποιο αμινοξύ, παύει η σύνθεση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης Ό οργανισμός μπορεί να συνθέσει μόνος του δέκα τέσσερα από τα είκοσι δύο αμινοξέα. Τα υπόλοιπα οκτώ πρέπει να τα πάρει εξωγενώς από τις τροφές, και αυτά λέγονται ουσιώδη ή βασικά αμινοξέα. Αυτά είναι η ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανήνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη. Αυτά τα αμινοξέα καθορίζουν τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης.

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΥΤΩΝ
L-CARNITINE
Η L- Καρνιτίνη βρίσκεται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ μικρές ποσότητες της βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στα δημητριακά και στα αυγά. Η μεγαλύτερη ποσότητα της όμως βρίσκεται στο σώμα μας, στο μυϊκό ιστό και ο κύριος ρόλος της είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, όπου γίνεται η καύση τους και παράγεται ενέργεια. Χωρίς την Καρνιτίνη, τα λιπαρά οξέα δε μπορούν να καούν για την παραγωγή ενέργειας, αντίθετα αποθηκεύονται στο σώμα ως λίπη και τριγλυκερίδια. Είναι επομένως χρήσιμη σε αθλητές, μια και η απόδοση τους εξαρτάται άμεσα από την ικανότητα του σώματος να παράγει ενέργεια. Η καλύτερη επιλογή για όσους ζητούν ταυτόχρονα απώλεια βάρους και αποτελεσματική πρόληψη του μυϊκού καταβολισμού, μια και βοηθάει στη μείωση του ποσοστού του σωματικού λίπους και όχι της μυϊκής μάζας. Η χρήση της καρνιτίνης από αθλητές αγωνισμάτων αντοχής μπορεί να τους βοηθήσει να προστατεύσουν τα αποθέματα του γλυκογόνου χωρίς να μειώνεται η ικανότητα απόδοσης. Επίσης βοηθάει στη μείωση της αποβολής αμινοξέων, λόγω της εντατικής προπόνησης. Ιδιαίτερα αποτελεσματική σε όσους ακολουθούν προγράμματα αδυνατίσματος, καθώς όπως είπαμε αυξάνει την καύση του λίπους προστατεύοντας παράλληλα το μυϊκό ιστό. Βοηθά ακόμη στην πρόληψη της συγκέντρωσης λίπους σε όργανα όπως η καρδιά και το συκώτι. Η L- Καρνιτίνη είναι η καλύτερη και πιο αφομοιώσιμη μορφή καρνιτίνης.
L- Γλουταμίνη
Η L- Γλουταμίνη είναι ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της μυϊκής δύναμης και ανάπτυξης. Βρίσκεται στις πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αυγά, όσπρια κλπ) και σε μερικά λαχανικά. Το σώμα μας χρειάζεται L- Γλουταμίνη κατά τη διάρκεια των έντονων προπονήσεων ώστε να ελαχιστοποιείται ο καταβολισμός (αποσύνθεση) του μυϊκού ιστού. Η Γλουταμίνη βρίσκεται αποθηκευμένη στους σκελετικούς μυς και όταν τα αποθέματα της εξαντληθούν από την προπόνηση, αρχίζει η διάσπαση των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η μυϊκή ανάπτυξη. Εδώ έρχεται να δράσει η Γλουταμίνη καθώς : Βελτιώνει το μεταβολισμό της πρωτεΐνης και βοηθά στο να παίρνουμε τα μέγιστα αποτελέσματα από την άσκηση. Στον εγκέφαλο μετατρέπεται σε γλουταμινικό οξύ και βοηθά στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και της ψυχολογικής διάθεσης. Μετατρέπεται σε γλυκόζη, όταν η παρουσία της απαιτείται από το σώμα ως πηγή ενέργειας. Διατηρεί στα σωστά επίπεδα τη γλυκόζη του αίματος. Χρησιμοποιείται από τα λευκά αιμοσφαίρια και είναι απαραίτητη κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στην απομάκρυνση της πλεονάζουσας αμμωνίας, που παρεμποδίζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ανακουφίζει από την κόπωση και την εξάντληση.
Κρεατίνη
Η κρεατίνη βρίσκεται συγκεντρωμένη στο μυϊκό ιστό και παίζει πρωταρχικό ρόλο στη σύνθεση του ATP (τριφωσφορική Αδενοσίνη). Το ATP είναι άμεση πηγή μυϊκής ενέργειας και επειδή βρίσκεται σε πολύ μικρή ποσότητα στους μυς, τα αποθέματα του κατά την προπόνηση εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Η συμπληρωματική λήψη κρεατίνης : Αυξάνει την παραγωγή έργου και την αθλητική απόδοση. Επιταχύνει την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Βοηθά στην αύξηση του μυϊκού όγκου. Βοηθά στην αξιοποίηση, αποθήκευση και παραγωγή ενέργειας. Αυξάνει τη δύναμη, ειδικά σε αθλήματα ταχύτητας. Επιβραδύνει την κόπωση. Βοηθά στο να χαλαρώνουν οι μυς. Βοηθά στη βελτίωση της λήψης οξυγόνου. Η κρεατίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές αναεροβίων αθλημάτων υψηλής έντασης όπως τα βάρη, η ποδηλασία, η κολύμβηση, το μπόντυ μπίλντιγκ, ο στίβος κλπ, καθώς και από μπασκετμπολίστες, ποδοσφαιριστές, αθλητές του βόλεϊ, του χαντ-μπολ, κλπ.

10
Να θυμάστε ότι η ισορροπία είναι το παν

Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Μη νιώθετε ενοχές για τα τρόφιμα που σας αρέσουν αλλά καταναλώστε τα με μέτρο και επιλέξτε άλλα τρόφιμα που θα σας παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτούνται για καλή υγεία.


Back To Top
Είσοδος
ΕΣΠΑ